04/10/2019

Σήμερα προσφέρουμε 2 βιβλία Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω; στη βιβλιοθήκη των φυλακών. Στο βιβλίο η συνομιλία του αναγνώστη με τον Χ (κακό εαυτό), αλλά και με τον κύριο πρωταγωνιστή τον Αλκίνοο, είναι ένα ταξίδι ζωής στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον ιδανικό του εαυτό, γράφοντας έτσι και το δικό του επίλογο.

Σε λίγο ξεκινάμε αυτό το ταξίδι ζωής να έρθουμε πιο κοντά στον ιδανικό μας εαυτό!!!

Σήμερα ήταν η τελευταία Παρασκευή εκπαίδευσης coaching στις φυλακές της Αγιάς.

Ένα από τα δυσκολότερα κοινά που έχω μιλήσει ποτε μου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής,στην Πύλη Ελευθερίας, στην αγαπημένη μου Zoi Chatzi (συνέχισε αυτό το σπουδαίο έργο σου είναι πραγματικά εντυπωσιακό) και σε όλο το προσωπικό που βοήθησε για να πραγματοποιηθεί το θερινό αυτό σχολείο.

Εύχομαι να τα πούμε σύντομα…

Φιλικά,
Αχιλλέας

Ζωή Χατζή – Κοινωνική Λειτουργός (καταστήματος κράτησης Αγιάς Χανίων)

 

04/05/2018
Αχιλλέα μου…με τη σημερινή σου παρουσία και την ξεχωριστή σου ομιλία στο Κατάστημά μας, κατάφερες να μας εμπνεύσεις, να μας προβληματίσεις, να μας παρακινήσεις και να μετατρέψεις ένα συνηθισμένο απόγευμα στη φυλακή, σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού και αναζήτησης των δυνατοτήτων μας. Μεγάλη πρόκληση για σένα να σταθείς με επιτυχία μπροστά σε ένα τόσο απαιτητικό κοινό και να μιλήσεις για το νόημα της ζωής και τη μετατροπή των εμποδίων σε ευκαιρίες. Ωστόσο, μεγάλη χαρά και για εμάς, που είχαμε αυτήν τόσο πολύτιμη και χρήσιμη εμπειρία, όπως επίσης και για την προσφορά των αντιτύπων του βιβλίου του Νικόλα Σμυρνάκη «Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου» για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης των κρατουμένων μας (τα οποία όπως είδες οι ακροατές σου δανείστηκαν αμέσως)
 Εκ μέρους των κρατουμένων μας και του προσωπικού, ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από εδώ. Εις το επανιδείν !!!

Το μεγαλύτερο μάθημα ζωής…

(από την ομιλία μου στις φυλακές της Αγιάς)

Αφού περάσαμε όλες τις πόρτες της φυλακής, βρίσκομαι στη βιβλιοθήκη να αντικρίζω περίπου 40 ανθρώπους που έχουν τιμωρηθεί για σοβαρά εγκλήματα και να συνειδητοποιώ ξαφνικά ότι δεν υπάρχουν φύλακες εκεί. Η κοινωνική λειτουργός με διαβεβαιώνει ότι αυτό είναι απολύτως ακίνδυνο.

Πώς να κερδίσεις ένα τέτοιο κοινό; Πώς να προσεγγίσεις αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να τους βοηθήσει; Αυτή η βασική ερώτηση, λειτούργησε παραγωγικά για μένα.
Το μόνο που μπορούσα και όφειλα να κάνω τη δεδομένη στιγμή ήταν να τους ακούσω, να τους καταλάβω, έτσι ώστε να τους καθοδηγήσω να πάρουν τη σωστή απόφαση για αυτούς.

Στη φυλακή της Αγιάς, μπροστά σε ένα από τα πιο δύσκολα κοινά που έχω μιλήσει ποτέ, αυτό που κατάλαβα είναι ότι, αν δείξεις σε κάποιον ότι πραγματικά θέλεις να τον βοηθήσεις, είτε είναι ο δυστυχισμένος διπλανός σου, είτε εγκληματίας, είτε ο χειρότερος της κοινωνίας, τότε θα μπορέσεις να τον παρακινήσεις θετικά.

Οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα την αποδοχή, που αυτή τελικά έρχεται μέσα από την προσφορά στους άλλους ανθρώπους.
Στόχος δεν είναι να τους πούμε αυτό που θέλουμε, άλλα να καταφέρουμε να αναδείξουμε από μέσα τους τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτός είναι και ο τρόπος να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν τη ζωή τους.

Οι φυλακισμένοι, που στην πλειοψηφία τους έμειναν μέχρι το τέλος της ομιλίας, έθεσαν απορίες και έκαναν διάλογο με σκοπό να βρουν το νόημα της ζωής τους.
Το συμπέρασμα συμπυκνώνεται σε μία και μόνη μαγική φράση, ικανή να μας λύσει όλα τα προβλήματα σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας: »Η προσφορά για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.» Μπορώ να κάνω κάποιον να νιώσει στιγμιαία καλά (κάτι που είναι πολύ θετικό), αυτό όμως που θα έχει διάρκεια και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή του είναι να τον βοηθήσω να νιώθει μακροπρόθεσμα καλά και να επιτύχει τα αποτελέσματα που αναζητά.

Προφανώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γνώμη και την απόφαση ενός ανθρώπου. Αν γινόταν αυτό, τότε δεν θα είχε και νόημα η ζωή μας αφού όλα θα λειτουργούσαν χειριστικά και υπό καθοδήγηση, πράγμα που θα μας έκανε αυτόματα υποχείρια του καθενός που θα μπορούσε να μας αλλάξει τη γνώμη.
Όταν θέλουμε να επηρεάσουμε ανθρώπους γύρω μας και προσπαθούμε να τους επιβληθούμε, προφανώς και δεν θα ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει να του επιβάλλονται.

Ο μόνος τρόπος για να αγγίξεις την αλήθεια του άλλου, είναι να του μιλήσεις με τη δική σου αλήθεια. Έτσι, με έναν μαγικό τρόπο, ενώνονται οι δύο αλήθειες και φτάνετε να μιλάτε την ίδια γλώσσα. Τη γλώσσα της αλήθειας, που βασικά συστατικά της είναι η προσφορά και η αγάπη.

Αχιλλέας Γεωργίου

 

Σχετικά άρθρα:

Επαρχίες

Χανιώτικα Νέα

Κατεβάστε δωρεάν το ebook – Οι κανόνες της Ελευθερίας

Δωρεάν εκπαίδευση. Οι αποφάσεις που με οδηγούν στην ευτυχία

Δείτε πληροφορίες για προσωπικό session με τον Αχιλλέα Γεωργίου

Επιχειρηματικότητα

Μηνύματα – Testimonials

Live online εκπαιδεύσεις

Πώς μετατρέπουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες – Δωρεάν εκπαίδευση