”Η λεπτομέρεια κάνει την τελειότητα

και η τελειότητα δεν είναι λεπτομέρεια”

Leοnardo da Vinci

 
Όταν διάβασα αυτή τη φράση προσπαθούσα για καιρό να την κατανοήσω. Αργότερα, κατάλαβα τι εννοούσε ο Leonardo. Ουσιαστικά, με λίγες μόνο λέξεις εξήγησε έναν από τους μεγαλύτερους λόγους δυστυχίας των ανθρώπων. 
Όταν σκέφτεσαι να τα κάνεις όλα τέλεια και έχεις στόχο να ευτυχήσεις και να πάνε όλα καταπληκτικά, κάποια στιγμή σε πιάνει ο πανικός, ο φόβος, το άγχος γιατί το μυαλό σου δεν μπορεί να συλλάβει και να ενώσει όλα όσα χρειάζεται να γίνουν.
Άρα, η τελειότητα δεν είναι λεπτομέρεια, γιατί δεν αφορά μεμονωμένες σκέψεις ή πράξεις αλλά τη συνολική προσπάθεια. 
Η λεπτομέρεια όμως είναι κάτι που μπορείς να δουλεύεις καθημερινά. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να αυξήσεις το εισόδημά σου μπορείς καθημερινά να κάνεις κάτι για αυτό βήμα βήμα. Π.χ. να φτιάχνεις χειροποίητες κατασκευές. Κάθε μέρα και ένα κομμάτι. Αυτές όλες οι λεπτομέρειες που κάνεις καθημερινά κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν το αποτέλεσμα που μέχρι τότε φάνταζε άπιαστο.
Άρα η λεπτομέρεια κάνει την τελειότητα.
 
Θα συμπληρώσω όμως κάτι σημαντικό…
Όταν φτάσεις σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις. Ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι η τελειότητα είναι απλά μια ιδέα που σε βοηθάει καθημερινά να βελτιώνεις τις λεπτομέρειες.
Γιατί αν η τελειότητα υπήρχε και δεν ήταν απλά μια ιδέα, τότε ο άνθρωπος θα είχε σταματήσει να εξελίσσεται.
Στο βιβλίο «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;», ο συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης αναφέρει πως «Οτιδήποτε μένει στάσιμο για πολύ καιρό ή βουρκιάζει ή σκουριάζει ή μουχλιάζει. Δηλαδή πεθαίνει».
 
Ίσως, λοιπόν, αν ποτέ κατακτούσαμε την τελειότητα, αυτό να σήμαινε και το τέλος του κόσμου αφού δεν θα υπήρχε πια περιθώριο για εξέλιξη.