Αφού περάσαμε όλες τις πόρτες της φυλακής, βρίσκομαι στη βιβλιοθήκη να αντικρίζω περίπου 40 ανθρώπους που έχουν τιμωρηθεί για σοβαρά εγκλήματα και να συνειδητοποιώ ξαφνικά ότι δεν υπάρχουν φύλακες εκεί. Η κοινωνική λειτουργός με διαβεβαιώνει ότι αυτό είναι απολύτως ακίνδυνο.

Πώς να κερδίσεις ένα τέτοιο κοινό; Πώς να προσεγγίσεις αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να τους βοηθήσει; Αυτή η βασική ερώτηση, λειτούργησε παραγωγικά για μένα.
Το μόνο που μπορούσα και όφειλα να κάνω τη δεδομένη στιγμή ήταν να τους ακούσω, να τους καταλάβω, έτσι ώστε να τους καθοδηγήσω να πάρουν τη σωστή απόφαση για αυτούς.

Στη φυλακή της Αγιάς, μπροστά σε ένα από τα πιο δύσκολα κοινά που έχω μιλήσει ποτέ, αυτό που κατάλαβα είναι ότι, αν δείξεις σε κάποιον ότι πραγματικά θέλεις να τον βοηθήσεις, είτε είναι ο δυστυχισμένος διπλανός σου, είτε εγκληματίας, είτε ο χειρότερος της κοινωνίας, τότε θα μπορέσεις να τον παρακινήσεις θετικά.

Οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα την αποδοχή, που αυτή τελικά έρχεται μέσα από την προσφορά στους άλλους ανθρώπους.
Στόχος δεν είναι να τους πούμε αυτό που θέλουμε, άλλα να καταφέρουμε να αναδείξουμε από μέσα τους τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτός είναι και ο τρόπος να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν τη ζωή τους.

Οι φυλακισμένοι, που στην πλειοψηφία τους έμειναν μέχρι το τέλος της ομιλίας, έθεσαν απορίες και έκαναν διάλογο με σκοπό να βρουν το νόημα της ζωής τους.
Το συμπέρασμα συμπυκνώνεται σε μία και μόνη μαγική φράση, ικανή να μας λύσει όλα τα προβλήματα σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας: ”Η προσφορά για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.” Μπορώ να κάνω κάποιον να νιώσει στιγμιαία καλά (κάτι που είναι πολύ θετικό), αυτό όμως που θα έχει διάρκεια και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή του είναι να τον βοηθήσω να νιώθει μακροπρόθεσμα καλά και να επιτύχει τα αποτελέσματα που αναζητά.

Προφανώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γνώμη και την απόφαση ενός ανθρώπου. Αν γινόταν αυτό, τότε δεν θα είχε και νόημα η ζωή μας αφού όλα θα λειτουργούσαν χειριστικά και υπό καθοδήγηση, πράγμα που θα μας έκανε αυτόματα υποχείρια του καθενός που θα μπορούσε να μας αλλάξει τη γνώμη.
Όταν θέλουμε να επηρεάσουμε ανθρώπους γύρω μας και προσπαθούμε να τους επιβληθούμε, προφανώς και δεν θα ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει να του επιβάλλονται.

Ο μόνος τρόπος για να αγγίξεις την αλήθεια του άλλου, είναι να του μιλήσεις με τη δική σου αλήθεια. Έτσι, με έναν μαγικό τρόπο, ενώνονται οι δύο αλήθειες και φτάνετε να μιλάτε την ίδια γλώσσα. Τη γλώσσα της αλήθειας, που βασικά συστατικά της είναι η προσφορά και η αγάπη.

Αχιλλέας Γεωργίου

 

Σχετικά άρθρα:

Επαρχίες

Χανιώτικα Νέα